Op de werkvloer sta je er vaak alleen voor. Daarom is het belangrijk dat je bij agressie, een ongeval of andere vorm van nood direct hulp kunt inschakelen. Niet iedereen staat stil bij de risico’s. Ben jij al goed voorbereid op de risico’s van agressie of alleen werken?

Agressie en geweld komt helaas vaak voor. Zorgmedewerkers en medewerkers van scholen en woningcorporaties krijgen het vaakst te maken met agressie. Niet alleen vormt agressie een risico ook alleen werk brengt risico’s met zich mee.  Er zijn veel beroepen waar alleen werk onontkoombaar is zoals bij piket-, consignatie of storingsdiensten. Of je nu alleen werkt of te maken kunt krijgen met agressie, bij nood moet je direct hulp kunnen inschakelen. Door gebruik te maken van een mobiele noodknop of alarmknop  schakel je waar dan ook discreet of automatisch direct hulp in.

Alarmknop tegen agressie of geweld

Bijna een kwart van de medewerkers heeft te maken met agressie en geweld op het werk. Dit zijn ruim 1,6 miljoen professionals. Ongeveer 200.000 daarvan krijgt geregeld te maken met agressie of geweld. De cijfers van het CBS (2011) laten zien dat met name in de zorg agressie vaak voorkomt. In 2011 had 48% van de zorgprofessionals te maken met agressie.

Agressie kan zich op verschillende manieren uiten. Het grootste deel van de agressie komt van klanten of cliënten (extern). Agressie kan een grote impact hebben en zorgen voor stress, slapeloosheid, fysieke problemen en zelfs arbeidsongeschiktheid.

Het is belangrijk jezelf te beschermen tegen agressie. Zeker als je alleen werkt of wanneer je achter de voordeur van cliënten komt. Wanneer je agressief gedrag niet kunt de-escaleren wil je direct en discreet hulp inschakelen. Door op de noodknop te drukken wordt de achterwacht geïnformeerd. Dit kan een collega zijn of een 24/7 alarmcentrale. Je kunt communiceren via de spraak- luisterverbinding. De achterwacht zal wanneer nodig hulp bieden of inschakelen. De alarmknop wordt nooit rechtstreeks gekoppeld aan 112. De achterwacht of centralist zal 112 inschakelen.

Wanneer je ambulant werkt verplaats je tussen cliënten of werklocaties. Het is daarom lastig te zeggen waar je bent. De noodknoppen zijn daarom voorzien van een GPS/GNSS functie. Hierdoor weet de alarmopvolger bij nood waar er alarm is geslagen. De alarmknop wordt zo ingesteld dat deze alleen lokaliseert bij het maken van een alarm. Privacy wordt zo gewaarborgd.

Een paniekknop draagt niet alleen bij aan een veilig gevoel. Hulp, waaronder politie, is ook snel ter plaatse waar en wanneer jij het nodig hebt.

Professionals die te maken kunnen krijgen agressie:

  • (Ambulante) zorgverlener
  • Klantmanagers en WMO consulenten
  • Jeugdzorgmedewerkers
  • Medewerkers van woningcorporaties
  • Deurwaarders

Alarmknop voor alleen werk

Hoewel er voor alleen werken geen specifieke regelgeving bestaat, zijn werkgevers wel verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Dit geldt ook voor medewerkers die alleen werken buiten de deur of buiten kantooruren. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om de risico’s met betrekking tot het alleen werken in kaart te brengen in de RI&E. Vanzelfsprekend moet de werkgever nagaan welke maatregelen en voorzieningen er nodig zijn om de risico’s van alleen werken te beperken.

Wanneer je alleen werkt heb je niemand in de buurt om op terug te vallen. Bij een ongeval of in een noodsituatie sta je er alleen voor en  iedere seconden telt. Het is daarom belangrijk dat alleenwerkers een hulpmiddel bij zich dragen zoals een alarmknop. Hiermee kun je bij nood direct hulp inschakelen. Naast een fysieke alarmknop beschikt de noodknop ook over een man down functie. Via de man down functie kun je automatisch alarm slaan bij een val of wanneer er enige tijd niet meer wordt bewogen. Hierdoor kun je ook alarm slaan wanneer je dit niet meer zelf kunt. De man down functie kun je naar wens instellen en eenvoudig aan en uit zetten.

Beroepen waar vaak alleen wordt gewerkt zijn:

  • Storingsdienstmonteurs
  • Installateurs
  • Magazijnmedewerkers
  • Inspecteurs
  • Chauffeurs

De juiste alarmopvolging, zelf of via een 24/7 alarmcentrale

De alarmknop kan worden gekoppeld aan onze 24/7 alarmcentrale. De centralist van de alarmcentrale weet waar je bent en wat er moet gebeuren. Daarnaast kun je via de alarmknop communiceren met de centralist. Het is ook mogelijk om direct een collega op te roepen via een spreek- luisvertebinding en sms- spraak of pushbericht op zijn of haar alarmknop.

Met name wanneer er buiten de deur of buiten kantooruren alleen wordt gewerkt is het verstandig om gebruik te maken van de 24/7 particuliere alarmcentrale. Je weet dan zeker dat er altijd iemand beschikbaar is voor de alarmopvolging. Om te voorkomen dat de politie te veel valse meldingen ontvangt, wordt de alarmknop nooit direct aan 112 gekoppeld. Alarmmeldingen van alarmknoppen dienen namelijk eerst door een particuliere alarmcentrale (PAC) te worden geverifieerd. De alarmcentrale heeft directe toegang tot lokale 112 meldkamers. Hierdoor kan er direct de juiste hulpdienst worden ingeschakeld.

Wat zijn de voordelen van een alarmknop?

  • De alarmknop is discreet te dragen en te gebruiken
  • Een alarmknop zorgt voor een veilig gevoel
  • Bij nood wordt er direct de juiste hulp ingeschakeld
  • De alarmopvolger weet waar je bent dankzij de GPS/GNSS functie
  • Je kunt automatisch alarm slaan via de man down functie
  • De centralist kan direct hulpdiensten inschakelen, zo is hulp nog sneller ter plaatse
  • Volledig mobiel en te gebruiken in heel Europa, ook in grensgebieden
  • Alleen traceren bij een alarm, privacy is gewaarborgd
  • Grote impact op veiligheid en een veilig gevoel

Je regelt de veiligheid van jezelf of die van een collega voor een vast en laag maandbedrag. Onze prijzen zijn inclusief het gebruik van de alarmknop zelf, mobiele providing door heel Europa en eigen alarmopvolging. Je kunt ook kiezen voor alarmopvolging door onze 24/7 particuliere alarmcentrale (PAC). Bezoek onze bestelpagina of stuur ons een bericht als je meer wilt weten over onze noodknoppen.