In magazijnen en productieomgevingen komt het regelmatig voor dat medewerkers alleen werken. Gezien de vaak ruime opzet van deze magazijnen en fabrieken of productie locaties werk je al snel buiten het zicht van collega’s. Hierdoor ben je in een noodsituatie al snel op jezelf aangewezen. Daarnaast zijn de risico’s op een ongeval groter dan op bijvoorbeeld het kantoor.

Wat is alleenwerk

Alleenwerk wordt gedaan door een werknemer die zijn of haar taken uitvoert zonder collega’s in de buurt. Zo iemand wordt ook wel een alleenwerker genoemd. Een alleenwerker werkt buiten het directe zicht en gehoorafstand van anderen.

Er zijn verschillende situaties waarin iemand als alleenwerker kan worden beschouwd, zelfs al zijn er wellicht wel mensen in het gebouw:

 • Ruimtelijk alleen: Werken in een afgesloten kantoor, magazijnruimte of op een controlerkamer.
 • Tijdelijk alleen: ’s Avonds laat werken in een verder leeg kantoor of als enige overdag in een ploegendienst.
 • Mobiel alleen: Alleen op pad zijn voor service- of onderhoudsklussen.

Alleenwerk mag volgens de ARBO wet, er zijn wel een aantal uitzonderingen. Een werkgever moet alleenwerk meenemen in de RI&E en de risico’s ervan in kaart brengen en maatregelen treffen.

Alleenwerk in magazijnen

In magazijnen wordt vaak gewerkt zonder dat er een collega in de buurt is. Daarnaast komt het vaak voor dat het magazijn los of op een externe locatie staat. Hierdoor is hulp meestal verder weg. Daarnaast is het aantal vierkante meters aan magazijnen in Nederland in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Daarmee is ook de kans op ongelukken vergroot. In ons land gebeuren jaarlijks circa 1.700 magazijnongelukken, waarvan maar liefst 150 ernstige ongevallen met heftrucks. Dat betekent dat er bijna elke twee dagen wel een ongeluk plaatsvindt. Naast aanrijdingen zijn verlies van ladingen, beknellingen, uitglijden & struikelen en het vallen van hoogtes de meest voorkomende ongevallen in een magazijn of de productie.

Alleenwerk in de productie en de risico’s van overwerken

 

Een bedrijfsongeval kost gemiddeld zo’n €35.000

Bij één op de drie ongevallen ontstaat er blijvend letsel en 2,8% valt één of meerdere dagen uit om te herstellen. De werkdruk neemt toe wanneer een van je collega’s wegvalt, of wanneer je als werkgever genoodzaakt bent om een beroep te doen op een uitzendbureau, wat resulteert in extra kosten voor het juist opleiden en inwerken van deze mensen. Daarnaast is het werkproces stil komen te vallen tijdens een ongeluk wat weer zorgt voor omzetverlies.


Download onze e-book

Tips veilig (over)werken in de productie of een magazijn

Wil je weten wat jij eraan kunt doen om de risico’s van alleenwerk in magazijnen of in de productie te verkleinen? Download dan ons gratis e-book. Wij geven je direct tips over veilig alleenwerken in een magazijn of de productie.


  Direct hulp inschakelen bij een calamiteit via de noodknop

  Een noodknop kan een belangrijke rol spelen wanneer er alleenwerk wordt verricht.

  Via de noodknop kun je direct hulp inschakelen. Vervolgens wordt een collega of alarmcentrale ingeschakeld. Dankzij GPS en de spreek-luisterverbinding weet de achterwacht waar je bent en wat er aan de hand is.

  Noodknoppen kunnen worden gebruikt in verschillende situaties, zoals:

  • Wanneer de medewerker zich onwel voelt.
  • Wanneer de medewerker in een gevaarlijke situatie terechtkomt.
  • Wanneer de medewerker valt en buiten bewustzijn raakt.

  Werken met een veilig gevoel

  Mobiele noodknop met valdetectie voor alleenwerkers vanaf € 4,49 p/w

  Vanaf € 4,49 p/w heb je al een professionele noodknop geschikt voor magazijnmedewerkers en mensen die alleenwerk verrichten. Er zijn geen installatie- of opstartkosten en de noodknop is direct te gebruiken na ontvangst.
  Meer informatie