Het veilig alleen afsluiten van een bedrijfspand is een verantwoordelijkheid die vele werknemers dragen, vooral in sectoren zoals retail, horeca en beveiliging. De meest geschikte oplossing is om als werkgever ervoor te zorgen dat een pand nooit alleen afgesloten hoeft te worden. Helaas is dat niet altijd haalbaar en zal er kritisch gekeken moeten worden hoe risico’s zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. Alleen afsluiten kan risico’s met zich meebrengen, met name voor vrouwen die in het donker werken, vanwege de fysieke kwetsbaarheid die sommigen ervaren. Daarom is een veilige afsluiting belangrijker dan ooit. In deze blog delen we de belangrijkste stappen, hulpmiddelen en wettelijke richtlijnen die bijdragen aan een veilige werkomgeving.

Essentiële stappen voor een veilige afsluiting

Een goede afsluiting begint met een gedegen voorbereiding. Door te plannen en georganiseerd te werk te gaan, verminder je mogelijke risico’s. Een gestructureerde afsluitingsprocedure helpt om dit in goede banen te leiden. Deze procedure kan per organisatie verschillen, maar bestaat vaak uit enkele basisstappen:

1. Controleer ramen en deuren
Zorg ervoor dat alle toegangsdeuren en ramen op slot zitten voordat je vertrekt. Zo minimaliseer je het risico op inbraak.

2. Schakel niet-essentiële apparatuur uit
Zet elektronische apparatuur, zoals computerschermen en verlichting, uit om brandrisico’s te verminderen. Dit helpt ook om energie te besparen.

3. Activeer het beveiligingssysteem
Vergeet niet het alarmsysteem in te schakelen, kijk ook de status van eventuele beveiligingscamera’s na om zeker te zijn dat alles werkt.

Omgevingsbewustzijn en veilig gedrag

Bij het veilig alleen afsluiten van een bedrijfspand is het belangrijk om alert te zijn en omgevingsbewust te handelen. Scan de ruimte actief om potentiële risico’s te identificeren. Enkele tips voor een veilige afsluiting:

  • Nooduitgangen checken: Loop langs alle nooduitgangen en zorg dat deze niet geblokkeerd zijn.
  • Let op ongewoon gedrag: Observeer of er gedurende dag personen in de buurt zijn die zich verdacht gedragen. Let ook extra op voor sluitingstijd, ontevreden klanten komen vaak vlak voordat de winkel sluit.
  • Strategische verlichting: Zorg dat de verlichting bij uitgangen en donkere hoeken altijd aanstaat. Sluit je af in het donker? Lees dan hier het blog over de invloed van de vroege duisternis op bedrijven en werknemersveiligheid.
  • Doelgerichte handelingen: Veiligheidsdeskundigen raden aan om met een zelfverzekerde houding te vertrekken. Loop rechtstreeks en snel naar je voertuig, en vermijd afleidingen zoals je telefoon.  Je kunt bij een onveilig gevoel op de noodknop drukken en vragen of de centralist meeluistert totdat je veilig in de auto zit.

Door deze handelingen als routine in te bouwen, ben je voorbereid op onverwachte situaties. Verander ook regelmatig je route naar je auto of fiets, zodat je geen voorspelbaar patroon creëert. Blijf bewust van je omgeving zonder je aanwezigheid nadrukkelijk te verraden.

Veilig gedrag en oefeningen

Naast hulpmiddelen en voorbereidingen is je eigen houding ook een belangrijk element voor een veilige afsluiting, want ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch mis gaan. Stel daarom een noodplan op en neem deze door met je werknemers.

  • Probeer kalm en zelfverzekerd over te komen. Maak geen oogcontact als dat je veiliger laat voelen, maar wees alert.
  • Gebruik een geruststellende en beleefde toon om de situatie onder controle te houden. Vermijd confrontatie en escalatie.
  • Activeer je mobiele noodknop discreet als je dit veilig kunt doen.

Sommige werkgevers bieden zelfverdedigingstrainingen, agressie- en de-escalatietrainingen aan, zodat werknemers weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen in lastige situaties. Dit soort trainingen draagt bij aan het zelfvertrouwen en de veiligheid van werknemers.

Hulpmiddel voor het veiliger alleen afsluiten van een bedrijfspand

Noodknoppen bieden een handige oplossing voor wie behoefte heeft aan een extra veiligheidsmaatregel. Met één druk op de knop heb je een directe verbinding en wordt er, indien nodig, live mee geluisterd om de situatie beter te beoordelen. Dankzij real-time locatie bewaking is bovendien direct zichtbaar waar je je bevindt, wat kan helpen om snel en effectief ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is.

Wettelijke richtlijnen en verantwoordelijkheden

In Nederland stelt de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor een veilige werkomgeving, ook voor werknemers die alleen werken. Deze verplichting houdt in dat werkgevers een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) moeten uitvoeren om de risico’s van alleen werken te identificeren en maatregelen te nemen om deze te beperken. Voor alleen werken en afsluiten gelden de volgende richtlijnen:

  • Risico-Inventarisatie en -Evaluatie: Werkgevers moeten de risico’s van alleen werken beoordelen en maatregelen treffen om deze risico’s te verkleinen.
  • Beschikbaarheid van veiligheidsmiddelen: Volgens de wet moeten werkgevers voorzien in hulpmiddelen zoals alarmknoppen en communicatiemiddelen waarmee werknemers in geval van nood snel hulp kunnen inschakelen.

Mobielenoodknop.nl kan een belangrijke rol spelen bij het naleven van deze wettelijke eisen. Door het gebruik van deze noodknop kunnen werknemers snel een melding maken in noodgevallen, en werkgevers kunnen hiermee beter voldoen aan hun wettelijke zorgplicht.

Conclusie en aanbevelingen

Het veilig alleen afsluiten van een bedrijfspand vraagt om planning, hulpmiddelen en een bewuste houding. Met de juiste maatregelen en hulpmiddelen kun je veilig alleen afsluiten, ook op donkere momenten. Mobielenoodknop.nl biedt extra zekerheiden en kan je helpen om veiliger te werken volgens de wettelijke normen. Neem hier contact met ons op.


Afsluiten met een veilig gevoel

Mobiele noodknop voor wanneer je alleen afsluit vanaf € 4,49 p/w

Vanaf € 4,49 p/w heb je al een professionele noodknop. Er zijn geen installatie- of opstartkosten en de noodknop is direct te gebruiken na ontvangst.
Meer informatie