Wanneer je alleen werkt en een personenalarm draagt, wil je niet alleen alarm kunnen slaan via de noodknop maar ook automatisch. Het kan namelijk voorkomen dat je flauwvalt, klem komt te zitten of om een andere reden niet zelf alarm kunt slaan.

Wat is man down?

Man down is de Engels variant van valdetectie. Het is meer dan alleen het detecteren van een val. Het is een verzameling van verschillende functies en sensoren. Dankzij de man down functie kun je automatisch alarm slaan. Zo kun je bij het maken van een val of bij het uitblijven van beweging direct laten weten dat er iets mis is. Ook kan het apparaat kijken naar de positie van de drager, ligt of staat hij of zij.

Wanneer gebruik je man down?

Onze personenalarmen beschikken standaard over een valalarm. Met name voor professionals die zwaar werk verrichten of te maken hebben met gezondheidsproblemen is het raadzaam om de man down functie te gebruiken. Voor zorgmedewerkers die het personenalarm in de tas dragen raden wij aan om de man down (handmatig) uit te zetten. Je kunt het man down alarm handmatig uitzetten via de sneltoets op het apparaat.

Hoe werkt man down detectie?

Man down detectie kan op verschillende manieren worden ingesteld. De valdetectie kan kijken naar een val, beweging of positie. Het werkt als volgt:

  1. De drager maakt een val, beweegt een periode niet of bevindt zich in een lig positie
  2. Het apparaat geeft een vooralarm, tijdens dit alarm kan de drager opstaan of het alarm annuleren
  3. De drager doet niets, de melding wordt gemaakt en de alarmscenario’s worden gestart

Instellingen wijzigen zonder kabel

Bij levering staat de valdetectie standaard uit. Deze moet je zelf instellen en activeren vanuit het platform. Dat doe je geheel zonder kabel. Je kunt namelijk inloggen op het platform vanuit de webbrowser waarmee het apparaat via het mobiele netwerk in verbinding staat. Je kunt zelf bepalen wanneer het apparaat moet alarmeren, hoe gevoelig de sensoren zijn en hoe lang het vooralarm duurt.

Instellingen die je kunt wijzigen:

Alarmeren bij Lig positie, verticaal of horizontaal (hoek is instelbaar)
Geen beweging (de gevoeligheid is instelbaar)
Een val (valversnelling), te combineren met andere triggers
Een klap (impact), te combineren met andere triggers
Tijd tot het alarm De periode dat de drager in een bepaalde positie ligt of niet meer heeft bewogen
Tijd van het vooralarm De tijd die de drager krijgt om op te staan, te bewegen of om het alarm te annuleren

 

Het apparaat schakelt de man down functie tijdelijk uit wanneer het aan de lader hangt. Dit wordt gedaan om loze meldingen te voorkomen. De functie gaat, wanneer deze is ingeschakeld, automatisch weer aan wanneer het apparaat van de lader wordt gehaald.

Man down handmatig aan/uitzetten of pauzeren

Naast het aan/uitzetten in instellen van de valdetectie kun je ook via het apparaat de functie uit en aanzetten en zelfs pauzeren. Zo kun je de functie zelf activeren wanneer je zware werkzaamheden verricht, uitzetten wanneer je het apparaat in de tas draagt en pauzeren tijdens de lunch.