In de herfst- en wintermaanden komt de duisternis veel eerder op de dag. Het vroeg donker worden heeft niet alleen invloed op ons energieniveau en humeur, maar ook op de bedrijfsvoering en werknemersveiligheid. Vooral in sectoren waar medewerkers alleen of laat afsluiten, brengt dit extra uitdagingen en risico’s met zich mee. In deze blog verkennen we de impact van het vroeg donker worden op bedrijven en bespreken we de risico’s voor werknemers in de donkere uren en opties die de veiligheid van werknemers kunnen verbeteren.
De uitdagingen van vroeg donker worden voor werknemersveiligheid
Werknemers die alleen afsluiten, vaak pas laat vertrekken, of in afgelegen gebieden werken, lopen extra risico op incidenten. Dit kan variëren van valpartijen in slecht verlichte omgevingen tot onveilige situaties bij parkeerplaatsen of ingangen. Wil je meer weten hoe je veilig alleen werkt tijdens een nachtdienst, klik dan hier.
Voor vrouwen kan deze situatie extra spanning veroorzaken; het voelt onprettig en potentieel onveilig om alleen naar huis te gaan of een pand af te sluiten in het donker. Met de juiste veiligheidsmaatregelen kunnen bedrijven echter het risico verminderen en een veilige werkomgeving bieden, zelfs als de dagen korter worden.
Risico’s voor werknemers in de donkere uren
Voor bedrijven in retail, horeca, beveiliging, zorg en transport is het vroeg donker worden een tijd waarin aandacht voor werknemersveiligheid extra belangrijk wordt. Enkele veelvoorkomende risico’s zijn:
- Inbraak en diefstal
Werknemers die als laatste vertrekken of afsluiten, kunnen geconfronteerd worden met potentiële diefstallen of inbraakpogingen. Inbrekers zijn vaak actiever in het donker, wanneer er minder zichtbaarheid is en er weinig mensen in de buurt zijn. - Ongewenste aandacht en intimidatie
Alleen zijn in een donkere omgeving kan werknemers kwetsbaar maken voor ongewenste aandacht of intimidatie. Dit kan variëren van verbale intimidatie tot daadwerkelijke bedreiging door vreemden die zich in de omgeving ophouden. - Ongeval of valpartijen door slecht verlichte omgeving
Donkere parkeerplaatsen, slecht verlichte looppaden en trappen kunnen leiden tot struikelen of vallen. Dit verhoogt het risico op letsel, vooral als het om afgelegen delen van een bedrijfsterrein gaat waar snel hulp krijgen lastig is. - Verkeersrisico’s op de parkeerplaats of tijdens de reis
In het donker zijn verkeerssituaties minder overzichtelijk, wat risico’s met zich meebrengt voor werknemers die naar hun auto lopen of fietsen. Er is meer kans op ongevallen door verminderde zichtbaarheid voor automobilisten en fietsers. - Onverwachte situaties met kwaadwillenden
Donkere uren brengen het risico op confrontaties met kwaadwillende personen, zoals personen die willen stelen of werknemers bedreigen. Deze situaties kunnen extra stressvol zijn voor werknemers die alleen zijn, lees het blog “Veilig alleen afsluiten van een bedrijfspand” voor tips. - Psychologische impact en stress
Het gevoel van onveiligheid kan een grote mentale impact hebben, wat leidt tot stress, verminderde focus en angst. Dit kan zelfs leiden tot vermijdingsgedrag, zoals het niet willen werken in de late uurtjes, wat het werkplezier en de motivatie kan verminderen. - Beperkte mogelijkheid om hulp te roepen
In een donkere en vaak verlaten omgeving is het lastiger om snel hulp in te roepen. Dit kan leiden tot lange reactietijden in noodgevallen, wat de gevolgen van een incident kan verergeren. - Risico op ongenode gasten in het gebouw
Mensen die zich verstoppen of toegang proberen te krijgen tot het gebouw kunnen medewerkers onverwacht confronteren wanneer zij als laatste afsluiten. Dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee, vooral als de medewerker de situatie niet direct doorheeft. - Weersomstandigheden die de donkerte verergeren
Regen, mist of sneeuw kunnen het zicht en de verlichting verder verminderen, waardoor looppaden en parkeerplaatsen nog gevaarlijker worden. Gladde oppervlakken vergroten het risico op vallen, en slecht zicht belemmert het identificeren van potentieel gevaar. Lees hier meer tips voor veilig onderweg in het donker.
De voordelen van investeren in veiligheid
Hoewel het treffen van extra veiligheidsmaatregelen investeringen vraagt, plukken bedrijven hier op lange termijn de vruchten van. Een veilige werkomgeving bevordert niet alleen de tevredenheid en loyaliteit van werknemers, maar draagt ook bij aan een positieve bedrijfscultuur. Werknemers voelen zich meer gewaardeerd en zijn daardoor vaak productiever en meer betrokken bij het bedrijf. Wil je weten wat je kunt doen om de risico’s te beperken, lees dan hier het blog veilig alleen afsluiten.
Verlichting check: Zorg ervoor dat alle verlichting op het werkterrein, inclusief parkeerplaatsen en looppaden, goed functioneert. Ga na of er plekken vergeten zijn en blijf in gesprek met je werknemers en/of collega’s of zij defecten gezien hebben of voorstellen hebben om verlichting aan te passen.
Buddy systeem: Probeer waar mogelijk met een collega samen te werken of af te sluiten, zodat jullie elkaar in de gaten kunnen houden.
Noodprotocol: Ken het noodprotocol van je bedrijf en weet hoe je snel hulp kunt inschakelen in geval van een noodsituatie.
Communicatie: Houd je leidinggevende of een vertrouwde collega op de hoogte van je werkschema en wanneer je verwacht te vertrekken, zodat er iemand naar je uitkijkt.
Mobiele noodknop: Het gebruik van een alarmknop draagt bij aan het gevoel van veiligheid. Zo kan er bij een onveilig gevoel met een druk op de knop meegeluisterd worden door een BHV’er (intern) of de alarmcentrale (extern) totdat jij veilig in de bus of auto zit. Mocht het misgaan kan er ook direct hulp ingeschakeld worden met nauwkeurige locatiebepaling. Wil je meer weten hoe de noodknop werkt, kijk dan hier.
Conclusie
Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij zowel bedrijven als werknemers een rol spelen. Door samen te werken en alert te blijven, kan de impact van het vroeg donker worden sterk worden verminderd, en kunnen de risico’s voor werknemers in de donkere uren verminderen.
Mobiele noodknop voor een veilig gevoel
Mobiele noodknop voor een veilig gevoel vanaf € 4,49 p/w
Vanaf € 4,49 p/w heb je al een professionele noodknop. Er zijn geen installatie- of opstartkosten en de noodknop is direct te gebruiken na ontvangst.
Meer informatie